top of page
Zoeken

Fietsmaatjes Vianen

Al tweeënveertig jaar is Klaas Koelewijn, in de volksmond gewoon Klaas, met zijn viskraam te vinden in Vianen. Door de jaren heen is Klaas een niet meer weg te denken sociaal betrokken ondernemer gebleken. Hij kent zijn klanten, kent vaak hun persoonlijke situatie en

leeft dan ook erg met ze mee.

Over de vraag of Klaas Fietsmaatjes Vianen financieel kon ondersteunen, hoefde Klaas niet lang na te denken: “Natuurlijk doe ik dat, moet er nog wel even over nadenken, geld geven is te gemakkelijk en ik wil graag mijn klanten erbij betrekken, raken ze ook nog eens bekend met Fietsmaatjes Vianen”.


Wat doet Fietsmaatjes nu eigenlijk? Fietsmaatjes Vianen fietst met mensen met een beperking in bewegen, horen, zien, balans en cognitie (zoals dementie). Deze mensen worden gekoppeld aan vrijwilligers die net zo graag op de fiets stappen en de gasten kunnen helpen. Samen trekken ze er op uit op een duo-fiets met elektrische trapondersteuning, een e-bike waarbij je naast elkaar zit dus.

Sommigen houden het bij een rondje door het dorp waarbij de koffie en de appeltaart het hoogtepunt vormen, anderen dagen elkaar uit met stevige fietstochten door weer en wind. Het plezier staat bij iedereen voorop. Het contact op de fiets. De aanspraak die je hebt op zo’n bijzondere fiets. Gezond buiten in beweging zijn. Daar fleurt iedereen van op, gasten én vrijwilligers.

Het plan van Klaas Niet lang na de vraag van Fietsmaatjes Vianen kwam Klaas met het idee om honderd genummerde visitekaartjes van hem te verkopen voor vijf euro per stuk. De actie van Klaas levert op die manier vijfhonderd euro op. Klaas: “Mijn dochters zijn goed met sociale media, zij zullen de actie op facebook zetten. Zo trekken we op die manier ook de nodige aandacht”.

Gerda Suiskind van Fietsmaatjes Vianen is blij met de uitgebreide medewerking van Klaas, Gerda: “We zitten op het goede spoor met de organisatie, maar hebben nog een financiële boost nodig. De medewerking van Klaas komt dan ook als geroepen”.

Klaas: ”Ik weet hoe fijn gezamenlijk fietsen kan zijn, heb zelf een kleindochter van tweeëneenhalf jaar oud en heb daarvoor een kinderbakfiets aangeschaft. Ze vindt het heerlijk, we zijn samen makkelijk twee uur op pad. Ik kan mij dan ook goed voorstellen dat ouderen, die niet meer zelfstandig kunnen fietsen, het heerlijk vinden om samen met een maatje een fietstocht te maken. Samen genieten op de fiets. Dat gun je toch iedereen. Ik ondersteun dan ook van harte het initiatief om een duo-fiets met elektrische trapondersteuning voor Vianen aan te schaffen”.

De trekking Hoe gaat de trekking plaatsvinden? Klaas: “Ik gooi de honderd kaartjes op de grond in de kamer en laat mijn kleinkind er eentje uit pakken. Dat is dan de winnaar. Alles wordt opgenomen en op facebook gezet. Zo zien de deelnemers dat het eerlijk is verlopen”.

We hebben het nog niet over de prijs gehad. Wat is eigenlijk jouw bijdrage? Klaas: “De winnaar krijgt een zevengangen vismenu voor vier personen. Met die prijs kan de winnaar zich even als een vis in het water voelen. Ik weet zeker dat het gaat lukken, zonder al te veel reclame heb ik al vijf visitekaartjes kunnen verkopen”.


Fietsmaatjes gezocht Fietsmaatjes Vianen zoekt vrijwilligers die willen worden gekoppeld aan gasten (dat kunnen b.v. ook de eigen ouders of buren zijn) die niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Samen genieten van onderlinge gesprekken, de omgeving en lekker in beweging zijn. Gezond en gezellig! Fietsmaatjes Vianen zoekt altijd naar een mooie match tussen gast en vrijwilliger. Interesse? Mail dan naar g.suiskind@gmail.com


Henk Lammertink
23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page