top of page
Zoeken

Nieuwsbrief 2023-01

Fietsmaatjes Vijfheerenlanden

Op 1 januari 2023 zijn we gestart met Fietsmaatjes Vijfheerenlanden. We hebben dan twee locaties waar Fietsmaatjes actief is: Leerdam en Vianen.

Samen genieten op de fiets. Dat gun je toch iedereen? Fietsmaatjes maakt dat voor iedereen mogelijk door vrijwilligers te koppelen aan gasten die niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Samen maken zij heerlijke fietstochten op een duofiets met elektrische trapondersteuning. Zo genieten ze van onderlinge gesprekken, de omgeving en zijn ze lekker in beweging. Gezond en gezellig! In totaal fietsen er in Nederland meer dan 2100 gasten met evenveel vrijwilligers op een van de vele duofietsen.Ontstaansgeschiedenis 2022

In de loop van 2022 werden wij benaderd door de initiatiefneemster in Vianen. Daar wilden zij eenzelfde traject opstarten als Fietsmaatjes Leerdam. Wij hebben toen onze hulp aangeboden maar wel met de restrictie dat zij zelf het benodigde geld, de mensen en stalling moesten regelen. In de loop van het jaar werd duidelijk dat dit ging lukken en toen kwam de vraag of Vianen niet kon aansluiten bij Fietsmaatjes Leerdam.

Fietsmaatjes Leerdam. Wij vonden het vreemd dat er binnen 1 gemeente twee stichtingen zouden zijn met hetzelfde doel en middelen. Ook zouden wij dan allebei “in dezelfde vijver vissen” In het najaar van 2022 hebben we besloten dat Vianen aan zou sluiten bij Fietsmaatjes Leerdam. Hierover is een convenant afgesloten waarin duidelijk staat aangegeven dat de werkwijze van Fietsmaatjes Leerdam leidend is en dat iedere vrijwilliger aan dezelfde voorwaarden dient te voldoen. Ook het gebruik van de applicatie Samen Fietsen is van toepassing voor de vrijwilligers vanuit Vianen. De financiële administratie zal de eerste 2 jaar gescheiden worden. Deze wordt beheerd door de huidige en toekomstige penningmeester van Fietsmaatjes.

Toen over al deze punten overeenstemming werd bereikt is besloten om Fietsmaatjes Leerdam “om te dopen” tot Fietsmaatjes Vijfheerenlanden. Om dit te realiseren moesten de statuten, bankgegevens en vele andere documenten worden aangepast. Dit is inmiddels stichting Fietsmaatjes Vijfheerenlanden. Voor de vrijwilligers of gasten in Leerdam verandert er helemaal niets en ontstaat er ook geen extra “werkdruk”. Wel zullen jullie zien dat in Samen Fietsen de namen van de fietsen zijn veranderd in Leerdam 1 en 2 en dat er een fiets is bijgekomen (Vianen 1) Wees dus alert bij reserveringen. Voor de gasten en vrijwilligers in Vianen volgt een instructietraject om zo snel mogelijk te kunnen gaan fietsen.

Als u nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u ons dat altijd laten weten via ons e-mailadres: fietsmaatjesvijfheerenlanden@gmail.com


Eén landelijk loket voor Fietsmaatjes in Nederland

De Vereniging Lokale Fietsmaatjes in Nederland en de Stichting Fietsmaatjes.NL hebben besloten om - ieder vanuit de eigen rol - intensief te gaan samenwerken aan de verdere verspreiding en succesvolle continuering van Fietsmaatjes in Nederland. Daarbij blijft Fietsmaatjes.NL de partij die primair beginnende lokale Fietsmaatjes op weg helpt met een uitgebreid Starterspakket zoals ze dat al vijf jaar doet, mede gebruikmakend van ervaringen van bestaande lokale Fietsmaatjes. De Vereniging - waarvan de meeste lokale afdelingen nu lid zijn – zal zich vooral bezighouden met belangenbehartiging van bestaande lokale Fietsmaatjes en onderlinge uitwisseling van ideeën en ervaringen. Dat alles vanuit een gemeenschappelijk doel om zo veel mogelijk mensen die dat niet (meer) kunnen toch veilig en fijn te laten fietsen. De besturen van Vereniging en Stichting zijn blij met deze overeenstemming. Met elkaar gaan we ervoor zorgen dat Fietsmaatjes een succes is en blijft voor zo veel mogelijk gasten en vrijwilligers.


37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page