top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverFietsmaatjes Vijfheerenlanden

Nieuwsbrief december 2023

Feestdagen 2023

Lieve mensen,

De tijd vliegt voorbij. Voor je het in de gaten hebt, ligt het jaar, met al zijn voornemens en verwachtingen, alweer achter ons. Ik zie mezelf nog in het voorjaar, samen met alle vrijwilligers en gasten, allerlei oudhollandse spelletjes spelen op het Europaplein in Leerdam. Je knippert een paar keer met je ogen en het is winter. De donkere dagen voor de kerst breken aan, en ik moet eerlijk zeggen dat ik door het weer van de laatste tijd een beetje mistroostig word. Op de fiets, voorovergebogen stoempend tegen de wind in, de striemende regen en kou trotserend. Niet iets waar ik op zit te wachten en met mij meer neem ik aan. Ik geef persoonlijk dan ook, met dit weer, zonder problemen de voorkeur aan de warme kachel thuis. Toch hebben we ook hele mooie dagen met elkaar gehad. Mooie dagen waarbij het goed fietsen was en bij tijd en wijle zelfs snikheet. Maar niet alleen mooie dagen, maar ook mooie evenementen en bijeenkomsten. Ik noemde al de bijeenkomst op het Europaplein in april, maar ook de onthulling van de mooie nieuwe Duofiets door wethouder Bel, die zijn enthousiasme voor de Fietsmaatjes niet onder stoelen of banken stak. De onthulling in Vianen was er één om door een ringetje te halen, met dank aan alle mensen en instellingen die dit financieel haalbaar hebben gemaakt. Maar ook het vijfjarig bestaan van de afdeling Fietsmaatjes Vijfheerenlanden in Leerdam was reden voor een feestje. Doekle Terpstra hield een indrukwekkend en vlammend betoog om vooral de relaties te blijven onderhouden met het lokale bedrijfsleven. Niet alleen om geld binnen te halen, maar vooral ook om de inhoudelijke missie van de Fietsmaatjes blijvend onder de aandacht te brengen. Maar het allerbelangrijkste is dat onze vrijwilligers zich inzetten om met grote regelmaat met onze gasten te gaan fietsen. Eropuit gaan, bewegen en in contact zijn met andere mensen is de drijfveer waarom we dit allemaal doen. Mijn dank kan niet groot genoeg zijn voor de tijd en energie die onze vrijwilligers besteden aan onze gasten. Rest mij alleen nog u hele fijne kerstdagen en een feestelijk uiteinde te wensen. Maar bovenal een sportief jaar waarin we vaak samen met elkaar zullen fietsen in onze mooie polder. Zo nu en dan een heerlijk zonnetje zou overigens niet verkeerd zijn.

Met vriendelijke groet

Cees Taal, Voorzitter100 Fietsen


Bram van der Wal (interviews) en Ferry Verheij (foto’s) hebben een boek uitgegeven over honderd fietsverhalen in de Vijfheerenlanden en de Alblasserwaard.


Het gaat over de fiets en de bezitter: een kind, een postbode, een prof, een veteraan, een krantenbezorger. Van der Wal: Soms gaat het alleen om de fiets en is de bezitter nauwelijks van belang. De schoonheid van de fiets is al een verhaal op zich. Maar vaak staat het verhaal van de bezitter voorop, diens fietsavonturen. De fiets is slecht een gedienstig middel. Dat geldt natuurlijk ook voor Fietsmaatjes Vijfheerenlanden. De Duofietsen zijn bij uitstek het middel om mensen naar buiten én samen te brengen. Voor Bram van der Wal genoeg aanleiding om één van de honderd verhalen over Fietsmaatjes Vijfheerenlanden te laten gaan. Bestuurslid Henk Lammertink verteld in het boek over het ontstaan van Fietsmaatjes Vianen en het opzoeken van de samenwerking met de al bestaande Fietsmaatjes Leerdam. Samenwerking die heeft geleidt tot de samenvoeging van één organisatie: Fietsmaatjes Vijfheerenlanden. Door het artikel in het boek “100FIETSEN” schaart Fietsmaatjes Vijfheerenlanden zich onder al die mensen die plezier beleven aan het fietsen in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. In geen enkel land wordt er meer gefietst dan Nederland: 15 miljard kilometers per jaar. Uiteindelijk geeft dit boek een dwarsdoorsnede van het plezier dat fietsen geeft aan de bewoners in het gebied tussen Lek en Merwede. Elke keer die beleving van de wind, aanwaaiend over de polders, de geluiden van de weidevogels, het zoemen van de banden richting de bestemming. Iets dat nooit verveelt.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page