top of page
Zoeken

Te lezen in het Kontakt: Fietsmaatje Leerdam 5 jaar

“Fietsen met mensen die er graag op uit gaan, maar dat niet meer zelfstandig kunnen”
LEERDAM • Fietsmaatjes Leerdam bestaat in oktober officieel 5 jaar. Het 5-jarig bestaan wordt op zaterdag 7 oktober op het Glaspark aan de Bruininxdeelsekade in Leerdam met een hapje en drankje gevierd. Tijdens dit evenement zijn naast de vele genodigden, donateurs, vrijwilligers en deelnemers natuurlijk ook de duofietsen zelf aanwezig.


“Weer heerlijk gefietst én hard, nadat we door een boze zwaan achterna werden gezeten”. “Dit keer niet zo ver geweest omdat het best hard waaide”. “Wanneer gaan we weer fietsen? Mijn moeder die dement is vraagt al naar de tochtjes, ze geniet!” Zomaar een paar reacties, die de afgelopen vijf jaar bij Fietsmaatjes Leerdam binnen zijn gekomen.


Fietsmaatje Leerdam is in 2018 in samenwerking met toen nog Stichting Doen - nu Stichting Bindkracht - en de Landelijke Fietsmaatjes opgericht. Met als doel om zoveel mogelijk mensen, die door Fietsmaatjes ‘gasten’ worden genoemd, uit Leerdam de mogelijkheid te bieden om al fietsend heerlijk in de buitenlucht te bewegen en te genieten van de mooie omgeving.


Al vijf jaar deelnemer

De gasten bepalen zelf de route en of zij ergens iets willen drinken. En natuurlijk om een praatje te maken met de vrijwilliger waarmee je fietst. Of zoals een deelnemer in de nieuwsbrief van Fietsmaatjes vertelt: “Sinds de start, vijf jaar geleden, ben ik begonnen met fietsen en had ik meteen een geweldige ervaring met mijn fietsmaatje Pim van Ettinger. In 2021 is hij overleden, ik mis Pim nog altijd en de gesprekken die wij hadden over levensvragen. We hebben samen genoten van de omgeving van Leerdam en de vele kopjes koffie die wij samen dronken.”


“Nu heb ik een nieuw fietsmaatje en ook wij hebben een leuke klik samen, wel heel anders dan met Pim maar dat zijn de leuke dingen in het leven. En daar draait het natuurlijk ook om bij Fietsmaatjes. Nieuwe ervaringen en nieuwe mensen leren kennen, zo werkt Fietsmaatje aan bijzondere ervaringen en lost het veel op voor mensen die alleen zijn komen te staan, maar graag willen blijven fietsen. Ik hoop nog lang gebruik te mogen maken van Fietsmaatje.”


Fietsmaatjes

Ex wethouder Kees Taal, sinds januari voorzitter van Fietsmaatjes en zelf een zeer fanatieke wielrenner, vertelt: “Fietsmaatjes fietst met mensen die er graag op uit gaan, maar dat niet meer zelfstandig kunnen. Deze mensen worden gekoppeld aan vrijwilligers die net zo graag op de fiets stappen, en de gasten kunnen helpen. Samen trekken ze er op uit op een duofiets met elektrische ondersteuning, een e-bike waarbij je naast elkaar zit. Daardoor ontstaan er al snel mooie gesprekken tijdens het fietsen.”


“Als je midden in het leven staat en door ziekte niet meer naar buiten kan om te bewegen kom je al snel in een sociaal isolement. Deelnemen aan Fietsmaatjes kan dit isolement doorbreken en je blijft in beweging. Dat blijven fietsen belangrijk is, merk ikzelf nu ik ouder word. Het is goed voor oud en jong om in beweging te blijven, want aan je conditie werken is voor iedereen belangrijk.” Initiatiefnemer Berry Verwijmeren vult aan: “Maar wel bewegen naar eigen kunnen. Sommigen gasten maken korte ritjes en anderen maken stevige fietstochten door wind en weer. Alles is mogelijk. Maar het allerbelangrijkste is toch wel dat mensen elkaar ontmoeten, plezier hebben en in beweging zijn.”


Duofietsen Fietsmaatjes Leerdam beschikt momenteel over twee gesponsorde duofietsen. Verwijmeren: “Onze mooie blauwe duofietsen zijn goede, robuuste en veilige fietsen die wekelijks technisch worden gecontroleerd door een vrijwilliger en onderhouden worden door een fietsenmaker. Iedere gebruiker en vrijwilliger krijgt een intakegesprek en wij zorgen voor een goede match. De vrijwilliger krijgt duidelijke instructies, zijn collectief verzekerd en wijzelf hebben regelmatig contact met onze gasten en vrijwilligers.” Voor meer informatie over Fietsmaatjes of voor het aanmelden als vrijwilliger, kan gemaild worden naar FIetsmaatjesVijfheerenlanden@gmail.com. Er kan ook gebeld worden naar 06-24621718.

Mimi van Rossem


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page